Köögiviljavorm ehk ratatouille


Armastame suve ja suvesaadusi! Klassikalist eestipärast ühepajatoitu me teame ju kõik ning vähemalt mingil ajahetkel lapsepõlves vihkasime. Kartulitel oli kaalika maitse juures, heh. Prantsuspärane ratatouille on aga midagi muud. 

Täiskasvanuna aga maitsemeeled muutuvad ning veel rohkem muutuvad nad tervislikult toitudes. Nüüd on köögiviljavorm põnev, ilus ja maitserikas. Suve lõpupoole ilmub meie aeda tomatid, suvikõrvitsad, baklažaanid ning palju, palju muud. Kellel ei ole rõõmu oma aeda nautida, saab nii poest kui ka turult sellel ajal palju kvalitseetset toidukraami. Mitte mingil juhul ei tohiks seda võimalust kasutamata jätta.

Süsivesikuhulka nähes ei tasu ära ehmatada, kuna igat asja on mõni viil. Samas rangel toitumisel läheb number tõepoolest veidi lõhki. Kui aga eesmärk on jääda 20g süsivesikute piiresse, siis pole hullu.
Lisaks sobib seda teha tervele perele korraga. Mõnusalt suvine ja värske roog. 

Ampseri järgi on süsivesikuid
suvikõrvitsas 4g/100g kohta
baklažaanis 5,6g/100g kohta
tomatis 3,7g/100g kohta
sibulas 6g/ 100g kohta

Kogus: 3-4 le
Ettevalmistusaeg: 10-15 min
Valmimisaeg: 40-50 min

Köögiviljavorm tomatikastmes

1 suvikõrvits
1 baklažaan
3 tomatit
1 punane sibul
400g purustatud tomateid
basiilikut
Prantsusepärast maitseainesegu
soola
pipart
oliiviõli

Sega eraldi nõus või kandilises ahjuvormis purustatud tomatid maitseainete ning õliga. See jääb kastmeks, nii et see ei tohiks kindlasti maitselt lahjaks jääda.
Viiluta suvikõrvits, baklažaan ja tomat enam-vähem samapaksudeks ümmargusteks viiludeks. Sibula võib peenemateks sektoriteks teha. Laota tomatikastmega kaetud köögiviljavormi endale sobivas järjekorras püsti. Võid veidi soola veel peale puistada. Pintselda üle oliiviõliga.
Küpseta ahjus 180C juures 40-50 minutit, kuni köögiviljad on pehmed.