Tiramisu

Kas oopsie leivakesest on võimalik ka tiramisu ja muid magusaid kooke teha? Jah, see on võimalik ja lihtsam, kui arvata võiks. Kui ma alguse tiramisu retsepti otsima hakkasin, sattusin ma ka üsna keerulise peale, kus need keelekese (ladyfingers) küpsised tehti täitsa eraldi valmis üsna kallist toorainest. Ma panin veidi mõtte tööle ja oopsie- tiramisu, volilá!
Katsetuse mõttes soovitaksin oopsie-le pealeraputada jahvatatud mandleid või mandlilaaste, siis on see maitsenüanss rohkem läbikumav. Likööri ma ka ei kasutanud, kuna need on nii magusad ja suhkrused, et samahästi oleks võinud siis ka juba tavalist suhkrut lisada. Sellegi poolest on maitset tunda, kui kasutada häid essentse. Magustajana kasutasin tagasihoidlikult vedelat steviat, minu jaoks tuntavat kõrvalmaitset ei olnud.

PS! Tunnen, et olen kohustatud rõhutama, et isegi sellised koogid võivad teil kaalu kinni lükata, nii et ärge päris tervet kooki üksi nahka pistke ;)


 Kogus: umbes 6-le
Ettevalmistusaeg: 30-40 minutit
Valmimisaeg: 8h- üleöö külmikus. 

Tiramisu

2 kordne oopsie ports (retsept on nt nami-namis, kes peast ei tea)
400 g mascarponet
3 dl vahukoort
3 munakollast
1-2 dl väga kanget Amaretto maitsekohvi
mandliessentsi
vaniljeessentsi
magustajat


Oopsie. Valmista magusad oopsied. Selleks lisa tavalisele tainale juurde veidi magustajat ja mandliessentsi. Õige veidi, nii et maitse õrnalt läbi kumab. Küpsetada võid terve plaatidena, aga ka väikeste tavaliste portsjonitena (siis muutuvad krõbedamaks). Nagunii peab pärast neid tükkhaaval murdma, kuid plaatide puhul saab arvestada 2 pannitäit ja hiljem pooleks. Ehk neli kihti.
Võib teha kahekihilise.

Täidis. Vahusta munakollased võimalikult vahtu ja vahusta hulka toasoe mascarpone. Teises kausis vahusta vahukoor koos magustajaga. Sega kõik kokku, maitsesta vaniljeessentsiga ja timmi magusust magustajaga.

Valmistamine. Murra või lõika oopsie'-st parajad tükid või viilud. Kohvile võid ka veel lisaks mandliessentsi tilgutada. Immuta neid korralikult jahtunud kohvis ja lao põhi. Peale pane julgelt valget segu. Moodusta niimoodi neljakihiline kook (või kahekihiline, kuidas soov on).
Jäta külmkappi üleöö imbuma. Enne serveerimist võid peale sõeluda kakaopulbrit.
Säilib külmkapis kindlasti 3 päeva, võib-olla ka kauem, aga nii kaua pole põhjust olnud seni säilitada ;) Seistes läheb aina mõnusamaks.