Kana versus siga maksakaste

Nagu enamusel inimestel ei seostu maksakaste minul mitte millegi ahvatleva ega heaga. Samas on maksas nii palju kasulikku kraami, et  lausa patt oleks proovimata jätta.(Vaata siit) Katsetuste käigus olen ma avastanud, et seamaksaga on väga lihtne puusse panna- küll jääb sitke, küll on maksamaitse liiga tugev. Kanamaks seevastu jääb pehmem, kiude on hamba all vähem tunda, valmis kiiremini ja on palju mahedama maitsega. Mahedusele aitab kaasa ka see, kui maksa eelnevalt pool tundi piimas seotada. Lisaks maitsesid kanamaksatükid hommikul külmana väga hästi ja seda maksale omast maitset peaaegu ei olnud tundagi.
Panen siia kaks varianti.

Ampseri järgi on sibula süsivesikusisaldus 6g/100g kohta

Kogus: Ühele isukale või kahele
Ettevalmistusaeg: 10 min +soovi korral 30 min piimas leotamist
Valmimisaeg: u  20-25 min

Lihtne maksakaste

200g maksa
1 sibul
1 kl piima
vahukoort
natuke vett
hapukoort
soola, pipart

Enne leota maksa vähemalt tund piimas, võib ka kauem. Kalla tekkinud piima-veresegu ära.
Tükelda maks suupärasteks tükkideks. Prae peenestatud sibulad kergelt läbi ja lisa maks. Prae u 10 minutit. Maitsesta. Lisa võid juurde ja  sega maksatükid hästi läbi. Kalla põhja natukene vett ja siis vahukoor Sega ja lase haududa umbes 10 min, kuni kaste on paksem ja juba mõnda aega keenud. Viimasena lisa sorts hapukoort.

Kanamaksakaste

200g maksa
1 sibul
100 ml vahukoort
soola pipart

Nagu ülevalgi, võid ka siin eelnevalt maksa leotada, kui kana oma puhul ei ole see ülioluline. Tükelda maks ja prae sibulaga u 5 min. Maitsesta ja lisa vahukoor. Vahukoorel on komme ise kuumutades paksemaks minna, aga see kaste jääbki suhteliselt vedel.
Pildil kanamaksakaste koorega