Tomatikastmes lihapallivorm


Minu viimase aja lemmik vormiroog. Mahlased lihapallid tomatikastmes. Olen alati lihapalle eelistanud teha ahjus, kuid tihti jäävad nad kuivad. Selle retsepti puhul seda probleemi ei ole. Rõõsk koor ja hapukoor annavad piisava mahlasuse ja juustukate ei lase kuivada.
Soovitan kasutada sea- ja veiseliha segu, kuna puhtalt sealihaga eraldub väga palju rasva. Hiljem saab seda küll kuskil eraldi toidus kasutada, kuid sellega peab siiski arvestama.
Kastme puhul ole loominguline. Lisa tomatile nt värsket basiilikut, punet või muid ürte. Eriti mõnus on see omatehtud letšoga või muu tomatipõhise hoidisega. Minu põhilised ürdisegud on Santa Maria ürdisegu küüslauguga või pitsamaitseaine.

Sobib täitsa iseseisva toiduna. Aga kes tahab midagi kõrvale, siis värske salat, suvikõrvitsa nuudlid või lillkapsapuder on ka variant. Eriti just viimase juurde sobib tekkinud kaste nagu valatult.


 Tomatine lihapallivorm

Vaja läheb:
500g hakkliha
1 suurem sibul
rõõska koort
suhkruvaba ketšupit või tomatipastat
hapukoor
sool ja pipar

200g purustatud tomateid (või isetehtud letšot, ilma suhtkruta)
lemmik ürdimaitseaine (nt ürdisegu küüslauguga või pitsamaitseaine)
150 g juustu

Valmista hakklihapallid. Selleks haki sibul väga peenikeseks. Sega hakklihaga. Lisa törts ketšupit ja  paar sl rõõska koort. Hapukoort lisa jaokaupa, aga umbes veerand pakki peaks minema. Lihapalli segu ei tohiks jääda liiga vedel, vaid kergesti vormitav. Pigem olgu hapukoort vähe kui palju. Maitsesta soola ja pipraga. Sega käega, kuni kõik on ilusti segunenud. Veereta hakklihast pallid (vajadusel tee käed vahepeal märjaks) ja aseta ahjuvormi põhja.
Kalla peale purustatud tomatid. Hajuta peale ürdisegu. Raputa peale riivjuust. Saab kasutada ka viilujuustu, aga siis on hiljem raskem lõigatata.
Kata fooliumiga ning küpseta 180 C juures 20-25 minutit. Võta foolium pealt ja lase vähemalt 10 minutit veel küpseda.
Enne söömist lase veidi jahtuda. Lihapallid on head ka järgmisel päeval, kuid juustukate on selleks ajaks ilmselt läinud :)