Porrugratään ehk üleküpsetatud juustune vormiroog porrust

Hiljuti ostsin Tartu uuskasutuskeskusest Goodalli "Tudengi kokaraamatu". Seda sellepärst, et sealsed retseptid tundusid imelihtsad ning väga hästi ära seletatud, et äkki saab isegi oma mehe selle järgi süüa tegema õpetada :)
Porrugratään oli üks esimesi, mis sealt silma jäi. Lihtne, rammus ning mitte eriti koormav rahakotile. Suviti on porru hind mugavalt madal ning kel enda peenar, siis kohe eriti-eriti madal. Praegu küll suvi pole, aga selline rammus kõrvalroog on alati teretulnud.
Porrugratään sobib imehästi valge kala ning kana juurde.
Kindlasti pese porrut enne lõikamist! Lehtede vahele kipub jääma igasugu mustust ja mulda. 

Ampseri järgi on süsivesikuid porrus 4,5g/100g kohta
Kogus: kahele
Ettevalmistusaeg: 10 min
Valmimisaeg: 15 min

Porrugratään


1 suur porru või kaks väiksemat
70ml vahukoort
peotäis riivjuustu
võid
2 küüslauguküünt
soola

Haki porru sektoriteks. Ma olen selle vormiroa puhul tavaliselt peaaegu lõppu välja hakkinud, ainult kõige rohelisema osa viskan minema. Haki küüslauk. Sulata pannil või, pruunista minutike küüslauku ning lisa porru. Hauta porru võis pehmemaks umbes 5 minuti vältel, maitsesta veidi soolaga. Seejärel tõsta porru ümber pisemasse või võimalikult parajasse ahjuvormi. Kalla peale vahukoor ning riputa üle riivjuustuga. Lase 180C juures umbes 15 minutit küpseda.
Raamatu järgi saab järgmine päev rooga soojendada 130C juures 10 minutiga.