Seapraad

Meie pere klassikaline seapraad, mis õnnestub alati ja jääb  mahlane. Muide, kes sinepit muidu ei söö, siis maitse ei jää üldsegi kange.
Alati arvesta 1kg lih kohta 1,5h küpsemisaega. Seega, kui on 3kg liha, siis korruta marinaadikogused kolmega ja ole valmis küpsetama 4,5h. Siis on kindel, et seest ei jää toores. Muidu lihatermomeeter on ka tubli abimees.
Milline lihatükk see kõige õigem siis on? Soovitatakse kaelakarbonaadi, välisfileed, abatükki jne. Me peaks vaatama, et ilus pekikiht ikka olemas oleks, mida taisem liha, seda suurem on oht, et praad jääb kuivaks.
Kui küpsetad puuahjus, siis muidugi ei saa iga aja tagant praadi kastmas käia. Siis peab lihtsalt panema rohkem vett ja kindlasti kasutama kaanega potti.


Kogus: 4-5 inimesele
Ettevalmistusaeg: 8h- üleöö
Valmimisaeg: 1,5h

Seapraad

1 kg ilusat seaprae tükki
2 sl majoneesi
1 sl kuhjaga kanget sinepit
3 tl soola
1 tl pipart
3 sibulat

Valmista marinaad. Sega majonees, sinep ja maitseained. Haki üks sibulatest peeneks ja sega see ka juurde. Määri sealiha korralikult sisse ja lase marinaadis seista vähemalt 8h, parem oleks isegi üleöö.
Ahjuvormi aseta praad esialgu kamar allpool. Laota ümber sektoriteks lõigatud sibulad. Kalla vormi vett umbes veerandi jagu. Küpseta 170C juures u 30 minuti, siis võta välja ja keera liha ümber. Nüüd on aeg ka kamarasse triibud teha, et hiljem oleks liha parem lõigata. Jätka küpsetamist umbes tund, kasta leemevedelikuga 2-3 korda.
Enne lõikamist lase 20 minutit seista.