Minu nimi on Tuuli ja ma alustasin LCHF toitumisega 2013 aasta novembris. Olin LCHF peal paar aastat, siis aga läksin paleo peale ja sealt edasi libises sujuvalt tavatoidu peale. Nüüdseks olen aga taas LCHF radadel. Miks? Kuna see on ainus toitumine, millega ma ei tunne nälga, kus toidud on maitsvad ja sobivad minu päevak aga.
Paljud ütlevad, et toit on kõigest kütus, mida su keha tarbib, kuid ma leian, et elus peab olema maitset.
Blogi loomise hetkel olin tudeng, nii et pole üllatav, et minu retseptide tingimustesse kuulus, et need peavad olema soodsad ja eelistatavalt ka lihtsad. Kuigi nüüdseks pole ma enam tudeng ning kallimad toidud ei tee rahakotile enam nii liiga... Eelistan enamus ajast ikka lihtsat ja odavat.
Ma ei kasuta siinsetes retseptides erijahusid või küpsetussegusid, isegi mitte fiberhuski. Ka magustajat kasutan ma võimalikul vähe ja enamus retseptides pole neid tegelikult ka vaja. Seega hoian kõik koostisosad võimalikult tavalised.
Soodsa toiduvalmistamise põhinipp on osta soodukate ajal võimalikult palju sügavkülma. Jah, mul on ka see minisügavkülm, aga sinna mahub näiteks uskumatult palju hakkliha, kui see eraldi portsjonitena kilekotti panna ja laiaks litsuda. Teine põhinipp on nädalamenüü koostamine, mida ma ise ka aktiivselt kasutan. Arvestan, mis päevad mul nii pikad on, et õhtul süüa ei viitsi teha ning soojendan vaid eelmise päeva toite. Tavaliselt teengi vaid 3-4 korda nädalas süüa ja korraga rohkem. Nädalamenüü roogadel on sarnased koostisosad, et kulu ikka vähendada.
Toidud, mida võib sügavkülma jaoks rohkem valmistada: valmis kotletid ja lihapallid, tambitud ja maitsestatud liha (toores, saab kiirelt praadida), miniportsjonid praetud maitsestatud hakkliha (omletti, suppi, aedviljahautisesse), lillkapsapõhi, ise riivitud lillkapsas lillkapsariisi jaoks jne
Soodne LCHF on mõnes mõttes üsna keeruline- liha ei ole ju odavate killast. Üldjuhul ostan terve kana ja tükeldan sealt rinnafilee ja koivad. Tiibadest ja kontidest teen puljongit, mida saab ka külmutada või terve nädal kasutada. Sealiha on kallim ja seda ostan harvem. Hakkliha on alati hea variant, neile on väga tihti soodukaid. Kel vähegi võimalik, ostan turult. Kala poole pealt võiks kasutada konserve, heeringat ja kilu. Hiljuti avastasin, et kõige odavam on osta lahtist lõhefileed Rimi salatibaarist. Ja juustu saab ka täitsa edukalt külmutada.
Külmutatud juurviljadest on mu lemmik Aasiapärased köögiviljad. Enamustes mixidest on liialt porgandit sees. Ka külmutatud spinat on päris okei valik. Üldjuhul tasub ikka värsket eelistada, kuna lillkapsas ja brokoli säilivad külmikus kilesse mässituna pea kaks nädalat. Peakapsas isegi kauem. Spinat närtsib kahjuks paari päevaga. Avokaadoga on mul ka kaval lugu- ostan toorena valmis ja lasen köögikapis poolküpseks. Siis panen osad külmkappi ja jätan küpsema nii palju avokaadosid kui ma ühe-kahe päevaga süüa jõuan. Külmikus küpsevad nad aeglaselt ja säilivad jällega pea kaks nädalat. Muud köögiviljad- paprika, baklažaan, suvikõrvits, tomat, kurk jne tuleb nädalamenüüsse ajastada ning arvestada hooajalisust.
Rasvadest- kookosrasvast ja võist ei pääse, need on LCHF lahutamatu osa. Kookosrasvpuhul peab vahel Rimi soodukaid ootama või Chilli lehelt tellima. Võil tuleb peale passida kui on soodus ja osta 4-5 tk. Kui vahukoort ei saa või ei taha, siis on võimalus kookospiima osta. Kallim, kuid seal on kvaliteetsemad rasvad ja säilib klaaspurki ümbervalatuna nädal. Praadimiseks soovitan kvaliteetset searasva muretseda. Sulatatud juustu asemel tasuks pigem toorjuustu eelistada, on kvaliteetsem ning toorjuustud on ka tihti okei hinnaga. Hapukoor, majoneesid, kodujuust- sama lugu. Hellmannsile on sooduspakkumisi küll olnud.
Hindadel saab silma peal hoida hinnainfos.
Ja nii ma veeretasingi jutu osavalt enda pealt toidule ;)
Paljud ütlevad, et toit on kõigest kütus, mida su keha tarbib, kuid ma leian, et elus peab olema maitset.
Blogi loomise hetkel olin tudeng, nii et pole üllatav, et minu retseptide tingimustesse kuulus, et need peavad olema soodsad ja eelistatavalt ka lihtsad. Kuigi nüüdseks pole ma enam tudeng ning kallimad toidud ei tee rahakotile enam nii liiga... Eelistan enamus ajast ikka lihtsat ja odavat.
Ma ei kasuta siinsetes retseptides erijahusid või küpsetussegusid, isegi mitte fiberhuski. Ka magustajat kasutan ma võimalikul vähe ja enamus retseptides pole neid tegelikult ka vaja. Seega hoian kõik koostisosad võimalikult tavalised.
Soodsa toiduvalmistamise põhinipp on osta soodukate ajal võimalikult palju sügavkülma. Jah, mul on ka see minisügavkülm, aga sinna mahub näiteks uskumatult palju hakkliha, kui see eraldi portsjonitena kilekotti panna ja laiaks litsuda. Teine põhinipp on nädalamenüü koostamine, mida ma ise ka aktiivselt kasutan. Arvestan, mis päevad mul nii pikad on, et õhtul süüa ei viitsi teha ning soojendan vaid eelmise päeva toite. Tavaliselt teengi vaid 3-4 korda nädalas süüa ja korraga rohkem. Nädalamenüü roogadel on sarnased koostisosad, et kulu ikka vähendada.
Toidud, mida võib sügavkülma jaoks rohkem valmistada: valmis kotletid ja lihapallid, tambitud ja maitsestatud liha (toores, saab kiirelt praadida), miniportsjonid praetud maitsestatud hakkliha (omletti, suppi, aedviljahautisesse), lillkapsapõhi, ise riivitud lillkapsas lillkapsariisi jaoks jne
Soodne LCHF on mõnes mõttes üsna keeruline- liha ei ole ju odavate killast. Üldjuhul ostan terve kana ja tükeldan sealt rinnafilee ja koivad. Tiibadest ja kontidest teen puljongit, mida saab ka külmutada või terve nädal kasutada. Sealiha on kallim ja seda ostan harvem. Hakkliha on alati hea variant, neile on väga tihti soodukaid. Kel vähegi võimalik, ostan turult. Kala poole pealt võiks kasutada konserve, heeringat ja kilu. Hiljuti avastasin, et kõige odavam on osta lahtist lõhefileed Rimi salatibaarist. Ja juustu saab ka täitsa edukalt külmutada.
Külmutatud juurviljadest on mu lemmik Aasiapärased köögiviljad. Enamustes mixidest on liialt porgandit sees. Ka külmutatud spinat on päris okei valik. Üldjuhul tasub ikka värsket eelistada, kuna lillkapsas ja brokoli säilivad külmikus kilesse mässituna pea kaks nädalat. Peakapsas isegi kauem. Spinat närtsib kahjuks paari päevaga. Avokaadoga on mul ka kaval lugu- ostan toorena valmis ja lasen köögikapis poolküpseks. Siis panen osad külmkappi ja jätan küpsema nii palju avokaadosid kui ma ühe-kahe päevaga süüa jõuan. Külmikus küpsevad nad aeglaselt ja säilivad jällega pea kaks nädalat. Muud köögiviljad- paprika, baklažaan, suvikõrvits, tomat, kurk jne tuleb nädalamenüüsse ajastada ning arvestada hooajalisust.
Rasvadest- kookosrasvast ja võist ei pääse, need on LCHF lahutamatu osa. Kookosrasvpuhul peab vahel Rimi soodukaid ootama või Chilli lehelt tellima. Võil tuleb peale passida kui on soodus ja osta 4-5 tk. Kui vahukoort ei saa või ei taha, siis on võimalus kookospiima osta. Kallim, kuid seal on kvaliteetsemad rasvad ja säilib klaaspurki ümbervalatuna nädal. Praadimiseks soovitan kvaliteetset searasva muretseda. Sulatatud juustu asemel tasuks pigem toorjuustu eelistada, on kvaliteetsem ning toorjuustud on ka tihti okei hinnaga. Hapukoor, majoneesid, kodujuust- sama lugu. Hellmannsile on sooduspakkumisi küll olnud.
Hindadel saab silma peal hoida hinnainfos.
Ja nii ma veeretasingi jutu osavalt enda pealt toidule ;)